Mâncăm produse alimentare mai scumpe cu 43% față de 2019 când nu aveam nici pandemie, nici criză energetică și nici război.
Dintre produsele alimentare care nu ar fi trebuit să mențină scumpiri mari sunt cele de panificație. Prețul pâinii a crescut cu peste 50%, arată cifrele INS, comparând 2019 cu 2023, având în vedere că, cel puțin în 2023, prețurile la grâu s-au prăbușit și încă sunt în picaj. Kilogramul de grâu se vinde la poarta fermei și cu 0, 6 lei. Făina s-a scumpit și ea din 2019 până acum cu peste 46%.
Dar cea mai mare scumpire am înregistrat-o la zahăr, peste 86%, 2019 vs 2023, potrivit datelor puse la dispoziție de INS pentru echipa Agrojurnal DIGI24, în contextul în care importurile de zahăr din trestie sau sfeclă s-au menținut cam în aceeași parametri. Și la scară europeană prețul zahărului a explodat. Cehia, de exemplu a avut o creștere de 98% la prețul zahărului.
Supriza cea mai mare, ne detaliză Cristian Șelaru, consilier INS, este la brânză. Românii si-au diversificat gusturile și consumă brânzeturi fine, din import. Astfel, prețul la brânză a crescut din 2019 până în prezent cu peste 60%. De altfel, potrivit INS, importurile de brânză și caș au crescut de la 88.113 tone în 2019, la 91.852 tone la final de 2023.
Salariul minim în România, potrivit datelor oficiale, a crescut cu 58% din 2019 până în prezent, de la 2.080 lei la 3.300 lei, un procent apropiat de cel media creșterii prețului la alimente în același interval, ceea ce înseamnă că românii au cum să simtă o mare diferență în portofele, creșterea salariului minim fiind erodat de inflație.