background img
Cultivă, manâncă, iubește.

ZMEURA BIO DE LIPĂNEŞTI, O `PARFUMATĂ`AFACERE DE FAMILIE

written by Irina Sauca pe 15 February 2015

Dacă treceţi prin Prahova şi sunteţi amatori de fructe de pădure e bine să ştiţi că la Lipăneşti (între Ploieşti şi Vălenii de Munte) o familie întreagă trudeşte pe o plantaţie de zmeură. Nu acum că e iarnă, dar în sezon, când e cald, familia Petrescu şi prietenii se pierd printre tufele de zmeură. Plantaţia nu e mare. Se întinde pe aproape jumătate de hectar.  Dar, chiar şi aşa, la cules e de muncă! Vasile Petrescu a venit cu oferta, să-i spunem aşa, `cules cu mâna ta`! Ferma este deschisă în lunile de vară pentru toţi cei care doresc să cumpere zmeură bio proaspătă, prospătă, culeasă chiar de ei.  “Mulți sunt curiosi să vadă cultura mea de zmeură. Şi nu vin doar prietenii mei aici, ci şi familii cu copii din împrejurimi. Au venit chiar și din Bucureşti. Le fac un mic instructaj înainte și îi las să-şi culeagă singuri zmeura pe care o pot cumpăra apoi mai ieftin.”

Şi uite aşa, la Lipăneşti, se strânge în fiecare vară o mare familie. Prieteni, rude, familii cu copii, oameni curioși să vadă grădina cu minuni a lui Vasile Petrescu. “Cei mai multi vor sa doarmă acolo şi au venit să stea cu cortul. Şi le place, se relaxează. Îmi povestesc a doua zi cum au dormit: a venit iepurele până la noi, am văzut o căprioară…”

Zmeura trebuie culeasă din două în două zile, iar într-o lună se pot strânge până la o tonă şi jumătate de fructe.  Asta în condiţiile în care doar o lădiţă de 10 kg de zmeură se adună în aproape trei ore! 

DUPĂ PREŢ, TRUFANDA! PREŢUL JUSTIFICAT! ZMEURA NU E TRATATĂ CU CHIMICALE

Poate părea mult, dar preţul ajunge şi la 25 lei/kg. Vasile Petrescu ţine la preţ pentru că ştie că ceea ce recoltează nu e stropit. Singurul lucru care îl deranjează pe nea Vasile este concurenţa neloială. “Fructele din piaţă vin din import cu aditivi şi mai apare pe pielea omului una alta din cauza chimicalelor. Sunt coapte înainte de termen şi se vând în piețe cu aproape 60 de lei/kg. La ei, stă zmeura pe tarabe şi două săptămâni, la mine stă maxim 24 de ore şi apoi mucegăieşte pentru că totul e natural.” Gunoiul de grajd este singurul fertilizant.

Vasile Petrescu este ajutat de fiica sa Irina. Aceasta ne povesteşte că `profitul depinde de piaţa de desfacere. Având în vedere că sezonul fructelor durează aproximativ o lună, că producţia este influenţată de starea vremii (secetă sau ploile excesive), este foarte important să ai comenzi, să iţi faci o clientelă fidelă`

ZMEURA DE LIPĂNEŞTI DIRECT ÎN FARFURIA TURIŞTILOR

Familia Petrescu livrează fructele către mici procesatori, restaurante, hoteluri. Dar până la clientul final e de muncă. Mai ales cu capriciile vremii din ultimii ani, Vasile Petrescu a înţeles că în perioadele cheie trebuie să stea cu ochii pe plantaţie. Dacă e secetă nu e bine, dacă plouă prea mult iarăşi nu e de culcat pe o ureche. Tocmai de aia, Vasile Petrescu şi-a luat măsuri de precauţie. A montat un sistem de irigaţii pe toţi cei 4000 mp cultivaţi.

Zmeura e plină de vitamine, dar e un aliment perisabil. Irina Petrescu se plânge de faptul că obţinerea contractelor este greoaie. `Majoritatea cofetăriilor cumpără zmeură congelată, supermarketurile au pretenţia să ţină mult la raft, lucru care nu se întamplă decât dacă au substanţe chimice, care le detronează de la statutul de produse bio. Vânzarea în pieţele din oraş este dificilă şi sabotată de sistem. Ori plăteşti chiria unei tarabe minimum o lună (deşi nu ai marfă de adus zi de zi, plus un vânzător care să stea o zi întreagă să vândă), ori o dai cu un preţ de nimic celor care au tarabe. În ambele cazuri, ieşi în pierdere. La asta se adaugă clienţii care au pretenţia să o cumpere cât mai ieftin.`

 “CÂTE ŞUTURI AM LUAT, TOT ATÂŢIA PAŞI ÎNAINTE AM FĂCUT!“

În spatele afacerii de la Lipăneşti este o poveste de viaţă fabuloasă. Vasile Petrescu a crescut într-un cămin de copii. A făcut şcoală. S-a stabilit la Lipăneşti, pus pe fapte mari. În spatele casei a înfiinţat plantaţia de zmeură,  dar meseria de bază nu a dat-o uitarii. Este constructor de case.

PLANURI: FOIȘORUL CU POVEŞTI DIN GRĂDINA CU ZMEURĂ

Vasile Petrescu vrea să cumpere anul acesta un rezervor special pentru apa folosita în irigatii și să împrejmuiască terenul cu un gard pentru a feri cultura de zmeură de animale. Iar pe lângă asta, omul nostru mai are un vis: să construiască un foişor unde să se adune toţi prietenii săi care vin să îl ajute vara, la cules.“E căldură mare si să se mai pitească și ei la umbră, să stăm după cules cu toţii la poveşti. C-aşa-i frumos.” Așa că toți cei care vor să răspundă prezent chemării de a se înfrupta în foișor din recolta de zmeură de anul acesta să urmărească povestea familiei Petrescu aici https://www.facebook.com/zmeurabyviaxpetrini?fref=ts.

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =

Meniu