background img
Cultivă, manâncă, iubește.

TIMPUL STRUGURELUI ZDROBIT CU PICIOARELE

scris de Andreea Stroe pe 2 octombrie 2014

VRANCEA, ȚARA PODGORENILOR

 

IMG_3138

Tradiția zdrobitului strugurilor cu picioarele vine de peste veacuri. Găsim diverse obiceiuri chiar în regiuni învecinate: fie fecioarele se ocupau de meșteșugul vinului, fie feciorii.

IMG_3084

În Vrancea, bărbații erau cei ce munceau la făcutul mustului și al vinului. Mai mult, femeile nu aveau voie să calce strugurii, cum se facea de altfel, în Buzău, la Pietroasele. Se zicea prin Vrancea, că dacă femeile zdrobeau strugurii, până în primăvară vinul se oțețea. 

Așa încât bărbatul, după ce se descălța și se spăla pe picioare, se urca în lin, vasul din lemn, lung, expus în imagini. În timp ce mustul curgea tulburel în cofă, femeile se prindeau în horă. Era un întreg ritual.

Și încă un detaliu care ținea de estetica și de ce nu de continuitatea ritualului printre podgoreni. Cine putea să aducă linul în câmp, aducea. Acolo, după cules, pentru ca vinul să iasă bun, primul pahar de must se facea și se bea în câmp. 

Categorii Articol:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Comentarii

  • In satul in care locuiesc acum inca se face vinul astfel, dar… barbatii incalta cizme noi caci unele doamne sunt mai mofturoase si nu isi mai lasa sotii asa… in picioarele goale sa zdrobeasca strugurii. 🙂

    Catrinel 2 octombrie 2014 12:12 Răspunde

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 3 =

Meniu