background img
Cultivă, manâncă, iubește.

TENORUL VLAD MIRIȚĂ ȘI-A CUMPĂRAT PĂDURE ȘI TEREN ARABIL. SE FACE FERMIER!

written by Andreea Stroe pe 14 January 2015

Pe tenorul Vlad Miriță îl cunoaște toată țara pentru vocea sa frumoasă. Dar, pentru pasiunea și preocuparea sa pentru agricultură? Foarte puțini, prietenii și familia. A copilărit la bunici la țară și de acolo a prins drag de tot ce înseamnă gospodărie la sat. Dar, de atunci au tot trecut vreo 25-30 de ani. Așa că, Vlad s-a hotărât să recupereze momentele frumoase ale copilariei și, în plus, să facă din asta o afacere. A pus la bătaie 50 de mii de euro, iar acum, Vlad a intrat în rândul fermierilor, pe bune. Până în Anul Nou, a cumpărat 20 de ha de pădure lângă Târgoviște și teren în jur. Din primăvară îi dă drumul.

`LA MANGALIȚA` SAU `LA SOMONUL CU PATRU PICIOARE`

Când spune afacere la țară, Vlad spune Mangaliță. Păi, ce e Mangalița? Un porc. Dar, nu unul obișnuit. Mangalița este o rasă aparte, are păr. E plin de cârlionți, iar primăvara năpârlește. Vlad Miriță crește deja în gospodăria părinților vreo 20. Un soi de experiment, înainte de a porni pe drumul fermei proprii. Vlad ne povestește de ce a ales genul ăsta de afacere. ”Am iubit dintotdeauna animalele. Încă de mic mergeam la bunici, la Urseiu, în Dâmbovița. Mă jucam cu oi, capre, vaci. Am rămas cu dorul copilăriei. Am avut o copilărie foarte frumoasă. Vreau să refac acele vremuri…. Acum, de ce porci de Mangaliță? În primul rând sunt foarte rezistenți. Rezistenți la boli, dar și la frig. Cresc în aer liber. Uite, de exemplu iarna asta nu au intrat în coteț.  Au săpat gropi în pământ iar la minus 4 -5 grade s-au îngrămădit unii în alții. Apoi, dacă vorbim de rezistența la boli. Păi, în industria cărnii din ziua întâi când porcul este introdus pe furaje primește și antibiotice, tocmai petru a nu se îmbolnavi. Preventiv. Porcii mei nu vor avea astfel de tratamente. Nu au nevoie. Vor crește în țarcuri în aer liber tot timpul. Cu rasa asta nu am pentru ce să îmi fac probleme.”

Vlad este adeptul hranei sănătoase, așa că Mangalița pe care o va crește va primi mare parte mâncare naturală sută la sută. Apoi, de ce „somon cu patru picioare„? Pentru că Mangalița este un porc gras, dar grăsimea pe care o conțin aceste animale domestice este bogată în omega 3,6 și 9. Asemenea somonului! Untura de Mangaliță este ideală pentru gătit, de exemplu. Mangalița nu crește la fel de repede ca rasele ameliorate, dar calitatea gustativă a cărnii este deosebită. 

 

Modelul inspirațional vine de peste ocean. Joe Salatin este cel care a inventat metoda. Vlad a studiat modelul doi ani la rând până ce s-a decis să ia pădurea și terenul arabil. Practic, porcii vor crește în țarcuri cu gard electric, dar într-un mod ingenios, foarte prietenos cu natura. După formula 50 de porci pe 2 ha, Vlad spune că va face astfel 10 țarcuri de 2000 mp fiecare. Mangalița va fi mutată dintr-un țarc în altul la fiece 10 zile, lăsând țarcurile folosite pentru regenerarea vegetației. Se revine practic în țarcurile folosite, la aproximativ 2-3 luni. Așa se asigură igiena, revigorarea vegetației, spațiu mereu pentru mișcare. Porcii vor mânca hrană vegetală în principiu, dar și cereale. Vlad Miriță spune că vrea să ajungă la 500 de capete. Abatorizarea o va face înainte de iarnă, rămânând  în fermă doar matca pentru repopulare în primăvara anului următor. „Având în vedere că deșeurile rezultate din creșterea porcilor vor folosi drept îngrăsământ pentru țarcul pe care porcii îl lasă liber, pot spune că împușc doi iepuri dintr-un foc. Fertilizez zona și reduc costurile necesare pentru igienizare. Nu mai spun că produsul final poate fi catalogat mai mult decât organic sau bio, cum spune și fermierul meu model Joel Salatin!” 

 

PRIETENII, PRIMII CLIENȚI

Vlad știe că nu va da greș cu afacerea asta. Spune că e de ajuns să se uite în jur, mai ales la prietenii săi. Mulți au copii și vor să le dea să mănânce sănătos. ”Deja cresc găini, curcani și rațe. Pe teren voi cultiva legume. Vor fi primul la care vor apela. Trăim un fenomen. Lumea e preocupată de calitatea hranei. Vrea să știe ce le dă copiilor de mâncare. Ce produc eu va fi o alternativă sănătoasă la ceea ce se găsește în comerțul tradițional.”

 FAST FOOD CU HAMBURGER DIN MANGALIȚĂ

Vlad a lăsat surpriza pe final. Recunosc, m-a cucerit ideea. ”Așa cercul se închide. Voi livra la restaurante, dar îmi doresc să fac două fast-food-uri la anul în București. Poate o să le spun La Mangalița, nu asta e important. Important este să le arătăm oamenilor că se poate să mănânci un fast-food sănătos. Pot să spun așa? Cam așa e. Produsul va fi unul deosebit. Visez să pot realiza întreg lanțul.”

 

 

 

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − nine =

Meniu