background img
Cultivă, manâncă, iubește.

SCOȚI BANI DIN SOLAR ȘI IARNA. PREGĂTEȘTE RĂSADURILE PENTRU PRIMĂVARĂ!

written by Andreea Stroe pe 16 December 2014

Cred că sunt mulți dintre cei care-mi citesc blogul, cărora le trece prin minte să-și facă propria afacere înființând un solar. Nu e o treabă ușoară, este pe alocuri distractivă, necesită timp, efort și clar câteva mii de euro. Dacă vreți solar, să știți că iarna nu pierdeți timpul. Găsiți ce să faceți în el. Vă pregătiți pentru primăvară!

RĂSADURILE DE LEGUME PREGĂTITE IARNA ÎN SOLAR

Pentru că nu am în intenție să mă erijez în specialist  AGRI peste noapte, chiar dacă studiez Agribussines la Agonomie, am apelat la cunoștințele unui legumicultor din Orezu, Ialomița. Traian de pe blogul cumsafaciogradina.com! Bun. Acum să trecem la treabă! Subiectul? Răsadnițele clasice din interiorul solarului pe care le poți realiza iarna.

CE AFLĂM AZI DE LA TRAIAN?

Cum se  face o răsadniță, cum se face un pat germinativ, cum se seamănă semințele legumicole pe paturile germinative și ce trebuie să faci când răsadurile au văzut lumina zilei. Primul pas și cel mai sigur coincide cu momentul ales. Sigur, data de 20 februarie va rămâne întipărită ca dată memorabilă pe care ar fi bine să o notați în agendă. Bazele înființării răsadnitei începe cu marcarea terenului: lungime, lățime, adâncime. Operațiunile se realizează cu lopata și cazmaua, plus câteva instrumente secundare (sfori, țăruși din lemn, ruletă pentru măsurat). După ce marcăm suprafața de teren, săpăm răsadita propriu-zisă cu cazmaua de fier. Următorii pași sunt aceia de scoatere a pământul afară, de înălțare a peretilor laterali încât aceștia să fie drepți. Ca să vă faceți o idee despre proporțiile răsadniței avem exemplul următor: lungime – preferențial, lățime- 1,20 m, adâncime – 50 cm.

Cam așa arată răsadnița semi-îngropată în care urmează să introducem gunoiul de grajd încălzit. Pe margini vom monta tocurile de lemn.

CUM SE ÎNFIINȚEAZĂ O PLATFORMĂ DE GUNOI ÎNCĂLZIT

O sursă extrem de importantă este gunoiul de grajd. Cel mai indicat, gunoiul de cal și cel de vaca. Gunoiul de cal în amestec cu paie este cel mai sigur si cel mai bun întrucât procesul de fermentație este mai rapid. Dezvoltă căldura într-un ritm alert, motiv pentru care va intra primul pe lista noastră de priorități. Așezăm gunoiul în straturi când acesta este pregătit. Necesită o perioadă de fermentare de 30 de zile. În tot acest timp, el va atinge temperatura de 70 de grade celsius.

CUM INTRODUCEM GUNOIUL ÎN RĂSADNIȚĂ?

Operatiunea în sine este ușoară. Gunoiul se așează pe platformă cu furca de fier sub formă de straturi până la umplerea totală. Suprafața nou creată astfel o tasăm sau o batem cu furca de fier. Urmează apoi împrejmuirea răsadniței cu tocuri de lemn. 

âarasadnite1.jpg

CUM SE FACE UN PAT GERMINATIV?

Folosind câteva ingrediente: pământ negru, mraniță și nispip. Bine, acum ca sfat dacă puteți face rost de pământ provenit de la mușuroaiele făcute de cârtițe toamna și iarna ar fi minunat. Este un mic secret, iar acesta este cel mai indicat pământ. Ca să vedeți ce beneficii neașteptate aduce natura! Cel mai bun nisip este cel din albia râurilor sau nisipul de coastă fără pietriș. Mranița este rezultatul gunoiului de grajd trecut prin procesul de descompunere. Cea mai buna mraniță este cea căruia îi dai răgaz de obținere chiar 2-3 ani. Rețeta stratului germinativ se rezuma la amestecul ingredientelor prezentate mai sus.. Proporțiile lor sunt însă cheia: pământ negru – 60%, mraniță – 30%, nisip – 10%.

rasad8

Materialul obținut astfel este introdus în interiorul răsadniței, deasupra gunoiului de grajd. Înălțimea stratului germinativ nu trebuie să depașească 12 cm. Înainte de a face acest pas, luăm în calcul câteva aspecte: stropim suprafața răsadniței cu var stins și aplicăm un strat de cenușă de 1 cm. Acesta va neutraliza orice ciupercă generată de gunoiul de grajd. Atenție pe mai departe! Deasupra răsadniței întindem o folie subțire, cea mai subțire posibila încât aceasta să depășească tocurile răsadniței cu 20 cm.. Abia apoi așezăm amestecul de mai sus. Urmează să întepăm folia aceasta amplasată sub stratul germinativ cu furca de fier, din 10 in 10 cm pe toată suprafața răsadniței. De ce? Pentru a da șanse căldurii să patrundă în stratul germinativ și apei să treacă, să se scurgă din stratul germinativ în platforma de gunoi. Zicem că nu e mare scofală. E simplu și o dată ce ați făcut tot lanțul, va deveni floare la ureche….sau rever?

ACUM RĂSADNIȚA ESTE GATA DE SEMĂNAT!

Este extrem de important să știm că pe un metru pătrat putem semăna 550-600 semințe. Sau putem ajunge la 1200 semințe cu condiția ca ulterior să mutăm plăntuțele în pahare de plastic, alveole etc. Marcăm rândurile cu nivela de lemn și ținem cont de următoarele distanțe:

distanța între semințe pe rând- 2 -3 cm
distanța între rânduri – 8 cm
fiecare sămânță o semănăm bob cu bobDupă, astupăm rândurile cu mraniță și tasăm ușor cu nivela de lemn la așa manieră încât să nu deranjăm sămânța. Aplicam apoi o udare ușoară, secvential, cu 10 l de apă pe metru pătrat. Apa să fie călduță, să nu depășească 25 de grade Celsius. După o săptămână vom avea surpriza să vedem cum plăntuțele ies la suprafață. Tot ce urmează acum este să alternăm operatiunile de udare, aerisire și întreținere până la strămutarea plantelor în camp sau pe spațiul destinat înființării grădinii de legume.

SUCCES!

PS Aștept pe blog comentariile voastre. Un feedback despre cât de utile sunt astfel de materiale informative sau despre sugestii de subiecte imi este necesar.

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − 3 =

Meniu