background img
Cultivă, manâncă, iubește.

Pui și curcani la sol-din aventurile unui mic producător. Cine îi mai susține pe micii producători?

written by Andreea Stroe pe 6 November 2014

Foto: Andreea Stroe

Comuna Berceni, 10 kilometri de București, 30 de ani. Găini, rațe și curcani…. Ar fi suficient să vă dați seama că e vorba de un mic producător. Andrei Măceșanu pe numele său. Este pasionat de ceea ce face și vrea să creeze din mica sa fermă un `colț de rai`, cum îi place să spună.

 

Foto: Casa de la Tara

 

A pornit la drum cu 10 mii de euro. Parte din costurile realizării construcției le-a eliminat, pentru că de formație este constructor, altminteri investiția inițială ar fi fost mai mare. Întreaga aventură antreprenorială a început acum 2 ani. Pe pământul părinților, pe un teren agricol, tânărul a ridicat adăpostul pe care l-a populat cu câteva zeci de înaripate. Nu i-a fost deloc ușor, ne povestește. Și asta pentru că, la scurtă vreme a dat de greutăți. Dar nu s-a împotmolit, a mers mai departe. A învătat pas cu pas cum e să devii crescător de păsări. Nu l-a învățat nimeni. S-a ghidat după fler și piața de cereri. A simțit că e o nișă bună. Așa că în 2012, a cumpărat pui de 2 zile, i-a crescut și apoi încet, încet au început livrările. Mai întâi la cunoscuți, acum pentru toți cei care doresc să mânânce o supă de pui ori o friptură sau piftie de curcan exact ca la țară. La fiecare două săptămâni, Andrei livrează câte 30-40 de păsări, găini, rațe și curcani. Mai puțin în perioada rece. Planurile sale sunt, însă, mărețe. `Think big!`, afirmă Andrei.  

LA `COLȚU` DE RAI`

`Colțul de rai` este următorul proiect al lui Andrei. Deja a pus bazele. Pe lângă păsări, Andrei mai crește iepuri.

Foto: Andreea Stroe

A cultivat 200 de cireși și piersici pe cei 2500 de mp pe care îi are. Ba are în intenție să facă și un iaz. Așa încât în maximum doi ani, dacă nu chiar mai devreme, Andrei vrea să deschidă `Colțul de Rai` publicului. `Păi, în loc să bat orașul pentru livrări, îl găsesc pe om acasă sau nu îl găsesc, nu mai bine vine el aici cu familia, cu copiii? Să vadă cum cresc păsările. Să îi apteptăm cu mâncărică bună, cu un fruct din livadă. Vreau ca totul să fie de poză. Găinile să fie de poză, rațele să fie de poză, curcanii să fie de poză. Nu se poate. Am întâlnit printre clienți familii ai căror copii nu știau cum arată o găină! Mă seacă lucrul ăsta! Să vină aici să le arătăm viața la țară`, spune Andrei. Când vorbește despre mica sa investiție,  Andrei se luminează la față. I se citesc pe chip speranțele pe care și le-a legat de mica sa fermă. Are comenzi, ba chiar livrările ar putea crește, dacă  ar putea să mărească numărul de capete. Asta din primăvară. 

CINE ÎI SPRIJINĂ PE MICII PRODUCĂTORI?

Cred că este o bună întrebare. Sunt mulți tineri care vor să înceapă o afacere în domeniul agricol, așa cum e Andrei Maceșanu, dar se simt neputincioși. Au dorința, au forța, dar le lipsesc finanțele. România, care ar avea potențial de dezvoltare agricolă, încă nu s-a hotărât dacă vrea să ajute tinerii să înceapă o afacere, să-i stimuleze prin măsuri economice, fiscale. Până și proiectele europene, chiar și cele care vin pe perioada 2014-2020, par a fi făcute doar pentru cei cu bani. Un subiect pe care îl vom dezbate pe larg într-un interviu cu directorul Autorității de Management din Ministerul Agriculturii săptămâna viitoare. Chiar Andrei se gândea să acceseze fonduri europene. Știe că mai are să se pună la punct cu câte ceva pentru a îndeplini condițiile puse de Uniune, însă spune că nu are fondurile pentru cofinanțare.  I-am explicat că deocamdată nu avem varianta oficială a noilor proiecte, dar că poate s-o miji o rază de speranță prin proiectul Tânărul Fermier. Un proiect, cel puțin teoretic cu finanțare 100% nerambursabilă. Iar, ca Andrei sunt mai mulți în țara aceasta. Semn că românilor le e teamă să mai cumpere din comerțul tradițional și preferă micile ferme de unde să-și procure hrană mai aproape de natural.

 

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − three =

Meniu