background img
Cultivă, manâncă, iubește.

PONTA ÎŞI CEARTĂ MINIŞTRII CĂ AU UITAT MIEREA! TVA LA MIERE SE REDUCE SAU NU?

written by Andreea Stroe pe 25 March 2015

Collagemiere1

Afacerea dulce a României pare că nu e pe lista guvernanţilor de reducere a TVA la alimente. Însuşi premierul Victor Ponta în sedinţa de Guvern a constat cu stupoare în timp ce enumera alimentele de bază că mierea nu se afla printre acestea. „Iar aţi uitat mierea?Lăsaţi-o încolo! Cum să ai 24%?” Asta se întreabă deopotrivă şi apicultorii. Cum să facă faţă evaziunii din piaţă de peste 30% dacă nimeni nu îi susţine şi încurajează. Deocamdată, lucrurile sunt în expectativă. Codul Fiscal a fost aprobat de Guvern şi rămâne în Parlament până săptămâna următoare, miercuri cel mai probabil, când va fi supus dezbaterii.

Liviu Harbuz, vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, confirmă că pentru moment că mierea nu va beneficia de reducerea TVA: “Deocamdată discutăm de TVA redus la legume, fructe, ouă, lapte, carne. Mierea, după aceea. Nu e vorba de săptămâna viitoare. O lăsăm pe viitor. Nici la cele enumerate nu ştim. La pachet sau pe rând. Vom vedea miercurea următoare.

 

miere1

Apicultorii spun că nu mai departe de februarie au vorbit cu ministrul Darius Vâlcov de la care reuşiseră să smulgă promisiunea că mierea va fi şi ea pe listă. Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, spune că ponderea din PIB a veniturilor din apicultură să fi fost motivul pentru care mierea a fost lăsată pe dinafară. Mierea şi produsele apicole reprezintă undeva la sub un procent din PIB. Poate de aia! La discuţia cu domnul Vâlcov i-am spus însă că polenizarea pe care albinele noastre o fac controlat aduce ţării miliarde de euro. Atunci, ne-a spus că încearcă introducerea acestui aliment printre beneficiarii noului Cod Fiscal. Acum, ce să spun! Am vorbit şi cu câţiva parlamentari. Au spus că ne susţin.

Apicultorii spun că în condiţiile în care în României nu îi pasă de ce se întâmplă cu mierea, pieţele externe devin din ce în ce mai mult soluţia optimă pentru supravieţuire. Ioan Fetea spune că în România se produc anual în jur de 25 de mii de tone. Mai bine de jumătate pleacă la export, mare parte în Europa. Asta în timp ce pe piaţa din România, mierea străinilor ajunge la o pondere de 12%. Multă miere din China ajunge mixată cu cea românească pe piața de la noi, fiind etichetată drept miere extracomunitară.

 

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + fifteen =

Meniu