background img
Cultivă, manâncă, iubește.

PIZZA CU MOZARELLA FALSĂ

written by Irina Sauca pe 4 April 2015

Fabricarea Mozzarellei

Aveţi idee câte pizzerii sunt doar în Bucureşti? Ei bine, în jur de 3500, aflăm de la patronatul laptelui, iar trei sferturi dintre acestea folosesc o “mozzarella fantomă”. Ceea ce înseamnă că bucureşteanul consumă pizza de rupe, dacă aceste mii de firme rezistă pe piaţa din Capitală. Toate folosesc teoretic mozzarella la prepararea acestora. Teoretic, pentru că practic de multe ori găsim următoarea situaţie.

Pizza cu mozzarella

 TOPPING DE MOZZARELLA SINTETICĂ!

Produsul sintetic este undeva între brânza fermentată cu tratament termic şi caşcaval, în cel mai bun caz realizat din lapte de vacă şi nu de bivoliţă, aşa cum este mozzarella italienească adevărată, la care se adaugă lapte praf şi emulgatori. Ce iese din acest amestec? Un substituent al mozzarelei italienești destul de reuşit, de altfel, care are însă o consistenţă mai gumoasă şi rezistă mai mult în timp. Directorul Asociației Patronale din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, spune că „piaţa este liberă şi este plină de astfel de produse. Este vorba despre înlocuitori sintetici, produse analog. De ce? Ca să iasă mai ieftin. Însă ei nu informează consumatorul…

mozzarella 1

Mozzarella sintetică

MOZZARELLA SINTETICĂ, DE 50% DE ORI MAI IEFTINĂ DECÂT CEA ITALIENEASCĂ

În timp ce mozzarella siciliană ajunge şi până la 22 lei/kg + TVA, mozzarella “românească” are un preţ la jumătate. Aşadar, mult mai ieftin şi cu termen mai mare de valabilitate. Pe internet, dând câteva click-uri, oricine poate comanda cantitatea de mozzarella sintetică dorită, de culoare albă, portocalie sau galbenă, cu un an valabilitate şi produsă în Coreea.  În România, există fabricanți care livrează zeci de tone de produse sub denumirea de mozzarella.  Acest fals nu a întârziat să îşi facă loc în ultimii ani pe rafturile magazinelor româneşti, printre alte brânzeturi fine şi scumpe (în comparaţie cu cel mai comercializat tip de brânză românească – telemeaua) sub numele generic : specialitate.

mozzarella 3

FERMELE DE LAPTE CARE PRODUC MOZZARELLA „ADEVĂRATĂ”, PE CALE DE DISPARIŢIE

Există totuși și ferme în Botoşani sau Tîrgu Mureș care fac export în Italia pentru că respectă întocmai rețeta mozzarellei proaspete din lapte de bivoliță. Problema e că pentru afacerile acestora viitorul nu e tocmai luminos.  Aceste fabrici româneşti care respectă standardele de calitate şi reţetele tradiţionale pot să dispară cu timpul. “Din 13 litri de lapte de bivoliţă faci doar un kilogram de mozzarella și asta costă scump. Concurenţa neloială creată de distribuitorii de <analog cheese> le-au luat demult locul. Iar consumatorului nu-i pasă de toate acesteam pentru că nu știe exact ce mănâncă!”, spune Dorin Cojocaru.

 

mozzarella 5

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × three =

Meniu