background img
Cultivă, manâncă, iubește.

VOPSITUL OUĂLOR DE PAȘTI, ÎNTRE TRADIŢIILE BUNICILOR ŞI PRACTICI URBANE

written by Irina Sauca pe 10 April 2015

Pregătirile pentru masa de Paşte au intrat în linie dreaptă, iar gospodinele care stau cu orele în bucătărie trebuie să termine totul cât mai repede. Însă, trebuie să recunoaştem , lipsa timpului este o problemă în zilele noastre. Iar comercianţii au știut foarte bine ce fac atunci când s-au hotărât ca, în această perioadă, să pună pe rafturile marilor magazine ouă… gata vopsite! 

eg5

OUĂ DE-A GATA!

Ouăle fierte, deja vopsite, au un termen mai mare de valabilitate, dar… nu sunt de la noi. Ele provin din țări precum Olanda, Polonia, Lituania sau Ungaria. Inspectorilor sanitari le revine sarcina de a le verifica la intrarea în ţară și de a recolta probe de la fiecare transport de ouă. Anul acesta comercianții care nu au respectat regulile privind termenul de valabilitate sau etichetarea conform normelor europene au fost mai puţini în comparație cu alţi ani, reiese din datele ANPC.

eg2

VOPSEAUA DIN COMERŢ… NOCIVĂ?

O altă variantă este vopseaua din comerț, deși inspectorii sanitari ne atrag atenția că aceasta poate fi periculoasă pentru sănătate. De exemplu, la colțul străzii, în diverse cartiere din Capitală, găsim vopsele tipografice sau artizanale care pot avea efecte nocive din cauza plumbului şi a oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Aceste substanțe pot pătrunde cu ușurință în ou și pot duce la fel de ușor la toxiinfecții alimentare. Reporterii Observator (Antena1) au dus astfel de vopseluri la laborator. Ce a reieşit? Aceasta conţine de 30 de ori mai mult plumb decât vopseaua comercializată în magazine, legal.

eg4

OUĂ VOPSITE CA LA BUNICA ACASĂ

Dacă nu vreţi să vă riscați și să folosiți vopselele pe bază de substanțe chimice sau ouăle gata vopsite din comerţ, puteți opta pentru o variantă din moşi- strămoşi: ingredientele naturale din plante. Ouăle nu vor fi la fel de intens colorate, evident, dar cu siguranță vor fi mult mai sănătoase.

eg1eg3

Iată din ce puteţi prepara vopseaua bio:

  • ROȘU – foițe de ceapă roșie, sfeclă roșie proaspătă, zmeură
  • VERDE – spanac, ceai de mușețel
  • GALBEN – coajă de portocală, coajă de lămâie, ceai verde, şofran, turmeric
  • PORTOCALIU – morcov, boia, ardei capia
  • ALBASTRU – varză roşie
  • VIOLET – ceai de hibiscus, afine, vin roşu

Ingredientele se fierb aproximativ 30 de minute, după care vopseaua obținută se strecoară și se lasă la răcit. Ouăle, de preferat cele albe pentru că se colorează mai bine, se fierb şi se pun într-o oală în care se adaugă și vopseaua naturală preparată plus două lingurițe de oţet alb. Se lasă apoi la frigider până a doua zi. Secretul? Cu cât stau mai mult în vopsea, cu atât se colorează mai bine.

Cât despre preţuri, este clar că dacă pregătiți ouăle acasă costurile sunt mult mai mici. Preţul unui cofrag de 10 ouă gata vopsite ajunge la aproape 18 lei. În timp ce pentru un cofrag cu 10 ouă simple şi un pliculeţ de vopsea, nu plătiţi mai mult de 9 lei. Iar dacă vreți ca ouăle să fie mai speciale, comercianţii din târguri au tot felul de abţibilduri la vânzare, la preţuri între 2 şi 5 lei setul. Asta dacă nu preferaţi să folosiţi frunze de la diverse flori sau plante. Rezultatele pot fi spectaculoase. collage

Conform tradiţiei, ouăle se vopsesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Însă şi Sâmbăta Mare, dinainte de Paști, este o variantă acceptată. Așa că nu ne mai rămâne decât să… trecem la treabă și să avem un Paște fericit!

Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =

Meniu