background img
Cultivă, manâncă, iubește.

MÂNCAREA DIN CARE NU TE POȚI OPRI! EȘTI DEPENDENT?

written by Irina Sauca pe 28 March 2015

 

Adevărul este că trăim într-o lume în care multe dintre produsele alimentare sunt intens procesate. De ce? Pentru gust! Gustul slujește apoi interesului comercial, iar de aici se ajunge la obiectivul final care este profitul. Are profitul vreo limită atunci când e vorba de sănătatea consumatorilor? Uneori! Mai ales că la mijloc at trebui să intervină și discernământul acestora. Dar, care sunt produsele în compoziția cărora se află substanțe ce duc la dependenţă?

 

CIOCOLATA, PIZZA ȘI CARTOFII PRĂJIȚI

Collageadict

Cele trei alimente sunt cele identificate de cercetătorii Universităţi din Michigan (SUA) ca fiind cele ce creează dependență în vremurile moderne.  Studiile anterioare realizate pe animale au arătat că produsele intens procesate, cele cu grăsmi adăugate sau carbohidraţi rafinaţi, precum făina albă sau zahărul, sunt cele care pot dezvolta ideea de mâncat în exces. Din studiile medicale realizate pe oameni, în schimb, rezultă că anumite persoane devin dependente atunci când substanța este aliment. Dacă alegem să mâncâm însă orez brun sau somon, dependența dispare pentru că alimentele neprocesate, fără grăsimi adăugate sau carbohidrați rafinați nu dezvoltă un astfel de comportament…spre deosebire de ciocolată, din care dacă mânânci o singură bucăţică, rişti să fii prins în mrejele ei. La fel se întâmplă şi când vine vorba de cartofii prăjiţi. Sarea poate contribui și ea la adicție, asemenea glucidelor prezente în număr mare în acest aliment. Practic, asta îi determină să devină “campioni” la crearea unei dependenţe alimentare.

 ADICT1

Autorii studiului spun că persoanele cu simptome de dependență la mâncare sau cu o greutate corporală peste medie sunt cele care de fapt întâmpină cele mai mari probleme când vine vorba despre mâncarea procesată, dezvoltând astfel o altfel de sensibilitate la proprietăţile acestor alimente, susține unul dintre autorii studiului.

 ADICT5

Găsirea unor alimente specifice și a proprietăților pe care le au și care dezvoltă un comportament dependent este un pas înainte. Acest lucru ne poate ajuta să găsim un tratament mai eficient pentru obezitate. Poate că nu este o simplă excludere definitivă  a anumitor alimente, pe cât este aflarea unor metode de resticţionare în consumul de tutun, băuturi alcoolice şi droguri. ”, susţine Nicole Avena, unul dintre specialiştii farmacologi de la o școală de medicină din New York și co-autor al studiului.

 ADICT6

Specialiştii spun că studiie viitoare ar trebui să aibă în vedere dacă alimentele care provoacă dependenţă sunt capabile să declanşeze schimbări la nivelul creierului astfel încât să se asemene cu dependenţa de droguri .

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + twelve =

Meniu