background img
Cultivă, manâncă, iubește.

IA SE ALBEŞTE ÎN CONGELATOR! SECRETE DE LA O COLECȚIONARĂ CE I-A „ROMÂNIZAT” PE ARABI

written by Andreea Stroe pe 14 December 2014

O OLTEANCĂ A CUCERIT DUBAI-UL CU PORTUL ROMÂNESC

Nu este o exagerare. Carmina Alina Vlad a avut ocazia să poposească la studii în Emiratele Arabe Unite.

Dar, nu a plecat de acasă cu mâna goală. Le-a dus arabilor portul românesc, țuica și zaibarul oltenesc. Apoi, i-a adus pe arabi pe meleagurile noastre să le arate cum crește iarba natural în bătătură, cum mărul pornește de la floare la fruct cum vrea Dumnezeu, că cel mai plăcut mod de a călători nu este cu avionul privat ci… cu căruța.

Un emir într-o căruță! Imaginile există, dar emirul nu e de acord cu difuzarea lor! Și nu e basm. 

carmina4

Revenind, subiectul central al materialului rămân iile. Vreau, nu vreau tot la Carmina ajung. Are o colecție impresionantă, peste 50 de ii și 20 de costume populare autentice.

Multe dintre ele foarte vechi, de 100 de ani. Parte din acestea sunt moștenite de la bunici și străbunici, parte cumpărate sau primite în dar. Dacă vă întrebați ce o mână pe olteanca aceasta aprigă să strângă asemenea piese, răspunsul este simplu: dragostea față tradiții, față de moștenirea autentică a poporului român. Ce nu v-am spus despre Carmina este că e jurnalistă de peste 20 de ani și muncește de ani buni la o televiziune locală din inima Băniei. Realizează o emisiune de folclor, iată foarte aproape de iile pe care le iubește, ca să o citez, „ca pe copiii ei„.  

CUM SE PĂSTREAZĂ O IE? ÎN CONGELATOR! 

Instrucțiunile primite de Carmina de la specialiști ai Muzeului Olteniei din Craiova, oameni cu mare experiență în recondiționarea și întreținerea iilor, pot constitui adevărate secrete. Nu oricine le cunoaște. Aviz celor care cumpără astfel de articole tradiționale, dar nu știu că ar trebui însoțite în fapt și de instrucțiuni de folosire! Ia fiți atenți! De exemplu, aveați habar că pentru a albi ia, o pui la congelator câteva ore? Hmm, atenție, nu oricum. Se bagă într-o pungă, iar punga nu se așează direct pe gheață ca nu cumva să se lipească. Eventual mai folosiți o folie plastic sau o altă pungă. Odată scoasă de la rece, nu vă grăbiți să scoateți repede ia din plastic, de curiozitate să vedeți cât de tare s-a albit pânza! O lăsați să ajungă până la temperatura camerei, abia apoi verificați. În rest, e bine de știut că pentru a păstra în cele mai bune condiții aceste piese cu țesături populare, este indicat să le întoarceți pe dos și așa să le puneți în dressing.

Dacă vine vorba de spălat. Tot pe dos, începe operațiunea. Apa trebuie să fie călduță, nicicând fiartă. Cea mai mare atenție trebuie să o acordați iilor din marchizet, acea țesătură subțire și transparentă din mătase naturală. Indicat este , însă, ca toate iile să se spele cu săpun de casă. Practic, doar o săpuniți un pic și o lăsați în ligheanul cu apă în jur de 12 ore. Poate chiar mai puțin, în funcție de cât de îngălbenită este pânza.

Se clătește doar în apă rece, nu se stoarce. Se pune la scurs, dar nu întinsă și prinsă în cârlige, ci strânsă și lăsată pur și simplu să se scurgă pe marginea căzii. Se calcă doar atunci când o purtați, nu imediat după ce s-a uscat. 

TESTUL CU DEGETUL! 

Înainte de a o călca ia faceți „testul cu degetul arătător„. Dacă împingând în material simțiti că țesătura se destramă. înseamnă că pânza este putredă. Reversul, evident, duce la concluzia că țesătura rezistă operațiunii de călcare. Altfel, ia ar trebui să încapă pe mâna unui meșter popular pentru recondiționare, 

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =

Meniu