background img
Cultivă, manâncă, iubește.

FII BUN CA PÂINEA CALDĂ… CU LEURDĂ!

scris de Irina Sauca pe 8 aprilie 2015

Și azi ce mai mâncăm? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem în momentul în care inspirațiile culinare par să fi luat sfârșit. Însă totul stă în rețete simple la care nu trebuie decât să adăugam imaginație, puţină dragoste şi bunătate. Și pentru că tot suntem în Săptămâna Mare, haideți să ne gândim la pâinea noastră cea de toate zilele și să gătim una mai specială. Cu leurdă. Pentru că în bucătărie nu există limite, iar un banal ingredient poate schimba total mâncarea.

paine cu leurda cover

DE CE PÂINE CU LEURDĂ?

Rețeta se numește de fapt focaccia cu leurdă. Este acea pâine italienească care se coace la cuptor și seamănă cu blatul de pizza la care i-am adugat usturoi salbatic. Leurda este cunoscută de altfel pentru efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin. Şi este chiar mai sănătoasă decât usturoiul, cel cu care se înrudeşte, spun medicii nutriţionişti. leurda1

REŢETĂ ROMÂNEASCĂ ÎN STIL ITALIENESC

Dar să purcedem spre bucătărie şi să-i dam drumul. Pe scurt, avem nevoie doar de:

  • 1 kg de făină
  • O lingură de zahăr
  • un cubuleţ de drojdie proaspătă
  • 50 ml ulei de masline extravirgin
  • două legături de leurdă
  • puţină sare de mare (după gust)

Modul de lucru nu diferă foarte mult de rețeta pitei românești. Se cerne făină într-un vas adânc, iar într-un vas mic se face o pastă din drojdie proaspătă, o linguriţă de zahăr şi puţină făină. Între timp, în bolul adânc cu făina se pun 50 de ml de ulei de măsline și puţină sare. Se amesteca şi acestea din urma si apoi, în mijlocul compoziției care s-a format, se adaugă drojdia din vasul mic. Aici intră în scenă leurda pe care o tocăm mărunt şi o aruncăm în stil românesc în bolul mare cu făină. Amestecăm totul, adăugam apă călduţă şi frământăm coca până se desprinde de pe mâini. Apoi luăm toată compoziţia alb-verzuie din vas, o punem pe masă şi începem sa o frământăm din nou bine bine vreo 15 minute. Un fel de exerciții cardio chiar la noi, în bucătărie. Coca o dăm apoi prin puţin ulei de măsline şi o punem într-un vas mare pe care îl acoperim cu folie. O lăsăm singurică jumătate de oră, la crescut. Apoi o luăm uşor şi o punem în cuptorul încins la 180 de grade unde stă vreo 35-40 minute. Şi… gata!

paine cu leurda zoom

Ei, şi chiar dacă e pâine italienească, asta nu înseamnă că nu poate fi scoasă din cuptor şi mâncată… româneşte. Aşa ne-a sfătuit chiar un bucătar iscusit care ne-a ajutat cu această minunată reţeta. Este vorba de Radu Dumitrescu, un ”cookatar” talentat din cale afară căruia îi place să gătească sănătos. Cât de bine o face, puteți vedea chiar pe blogul lui pe care, după ce îl veţi citi, nu veti avea decât doua opțiuni: să vă apucați de gătit sau să…  vă apucați de gătit!

Tag-uri Articol:
· · · · · ·
Categorii Articol:
OALE ȘI ULCELE

Comenteaza prin Facebook

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × three =

Meniu