background img
Cultivă, manâncă, iubește.

CUM FACI BANI DINTR-UN BLOG DE REȚETE CA LA MAMA, ROMÂNEȘTI

written by Andreea Stroe pe 28 January 2015

sfeclabun7

Dacă știi să prepari rețete delicioase, sănătoase și tradiționale, exact așa cum le făcea mama ta pe vremuri, pun pariu că vorbești despre ele cu fiecare ocazie: cu doamna de la magazin, cu vecinele și cu oricine arată un minim de interes pentru mâncarea tradițională. Iar interesul general nu e nici pe departe scăzut. Din ce în ce mai multă lume începe să ducă dorul rețetelor românești, cele care-ți lăsau gura apă când eram noi mici. Undeva între ritmul alert al secolului al XXI-lea și firme de catering și de fast-food s-a pierdut contactul cu aceste rețete făcute cu ingrediente proaspete și de sezon, și mai ales, din inimă. 

 PASIUNE ȘI AFACERE! DAR CUM?

Site-uri de rețete sunt, asta e clar. Poate chiar prea multe. Dar nici unul așa cum ar trebui… un site care să readucă la viață spiritul românesc, un site unde, din prima fracțiune de secundă când intri pe el să-ți spună clar: aici găsești rețete tradiționale românești. Acele două cuvinte de mai sus, ”spirit românesc” și ”rețete tradiționale” pot scoate din mulțime un blog de rețete față de celelalte… e ceea ce îi aduce unicitate. E un unghi de a privi lucrurile, un twist, un unique selling point… și e suficient să-ți transforme pasiunea pentru gătit în ceva profitabil și… care să te facă puțin celebră sau celebru. De ce nu? Ș bărbații pot excela în domeniu, nu-i așa?

retete5

GOOGLE TE SFĂTUIEȘTE! CAUTĂ RATING DUPĂ CUVINTE CHEIE!

Ok, să zicem că te-ai hotărât și vrei să începi un site de rețete tradiționale. Care sunt pașii ce trebuie urmați? L-am rugat pe Ovidiu Lazăr de la www.banidinbloguri.com/blog/ să îmi dezvăluie câteva direcții. Poate părea puțin intimidant să te ocupi de toată partea tehnică însă, ceea ce multă lume nu știe sau nu realizează e că un blog minimalist, fără multă funcționalitate, poate avea un foarte mare succes. Ce e important pe un blog de rețete tradiționale? Câteva lucruri care s-ar putea să te surprindă prin simplitatea lor. În primul rând, trebuie să scrii… bine. Am văzut persoane care urau să scrie, dar care au ajuns să aibă succes în blogging, după câteva luni scurte de exercițiu. Să scrii concis, atractiv și să fii și puțin nostim pe alocuri, n-are nicio legătură cu partea tehnică. E ceva ce ai făcut deja în liceu când scriai eseuri; trebuie doar perseverență și dorință de a evolua. Apoi, desigur, trebuie să faci puțină cercetare pentru a contura o viziune a viitorului tău blog. Ce categorii de rețete trebuie puse? Ce fel de rețete caută lumea pe net? Google are o unealtă specială cu care poți afla asta pentru a putea scrie, mai apoi, articole care să conțină acele cuvinte (numite cuvinte cheie). Important e să-ți menții viziunea de a pune NUMAI rețete românești pentru a face blogul cunoscut pentru acest aspect unic.

retete2

MONETIZARE DIN BLOG=BANI DIN BLOG

Apoi, desigur, trebuie să te gândești la monetizare: cum faci bani din pasiunea ta? Cea mai simplă opțiune este să promovezi cărți de bucate sau de slăbit de pe librăriile online în sistem de afiliere. Pui niște link-uri și niște bannere pe site și, de fiecare dată când cineva cumpără prin aceste link-uri, vei primi comision. O altă variantă (valabilă doar când blogul va deveni cunoscut) este să vinzi publicitate la tine pe site. Există firme care sunt dispuse să plătească bani gheață pentru un link sau un banner. Articolele plătite (numite advertoriale) sunt o altă alternativă și-ți pot aduce și ele câteva sute de lei dintr-un foc. Desigur, cea mai profitabilă variantă este să-ți scoți propriile cărți de bucate, în regim self-publishing adică să le vinzi direct pe blog. O carte cu rețete tradiționale românești care să le aibă pe toate de pe blog plus în exclusivitate PLUS poze atractive… asta ar fi prima care ar trebui să vadă lumina tiparului.Apoi mai pot urma și altele, spre exemplu rețete tradiționale care te ajută să slăbești. Sau poate una de deserturi românești. Acest gen de idei o să-ți vină cu nemiluita în momentul în care ai câteva luni de experiență cu blogging-ul. Spre exemplu, ce-ai zice ca, în momentul în care devii expert de necontestat pe această micro-nișă, să faci cursuri sau workshop-uri plătite în care să îi înveți și pe alții? Nu sunt expert în gătit dar știu că există o doză foarte mare de interes vizavi de această pasiune. Sunt sigur că te-ai distra de minune pe lângă banii pe care i-ai face.

 Totuși, de ce blogging?Bloggingul de rețete tradiționale este doar una din ideile de afaceri prin care poți să vinde sau doar promova produse informaționale (cărți tipărite, electronice, cursuri etc.). Poți blogui pe o grămadă de alte niște și sub-nișe în funcție de ce pasiuni și interese ai. Iar dacă ai un asociat care să se ocupe el de scris (adică să fie el expertul în nișa aleasă), cu-atât mai bine; te poți ocupa tu de partea de marketing online (care e și cea mai interesantă). Există numeroase bloguri pe nișe precum dezvoltare personală, relații, fitness, modă, slăbit, sport, auto și orice alt subiect în jurul căruia există o doză suficientă de interes din partea publicului. Dar dacă vrei să te apuci să faci un blog de rețete tradiționale, nu ai nevoie decât de un nume atractiv de domeniu care te va costa 10 dolari pe an dacă are extensia .com sau 200 de lei pe 10 ani dacă are extensia .ro, un hosting de tip shared la 5-6 dolari pe lună și chef de scris. Spor la treabă!

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − 11 =

Meniu