background img
Cultivă, manâncă, iubește.

AU DAT ORAȘUL PE SAT! POVESTEA INCREDIBILĂ A TINERILOR CARE SI-AU DAT “RESET” LA VIETI

written by Andreea Stroe pe 13 July 2015

 

 

razvan9

Pare o nebunie să pleci de la oraș, unde ai tot confortul, și să te apuci de agricultură la sat, acolo unde viața nu e deloc ușoară. Nu și dacă iubești să lucrezi pământul și, mai mult, să scoți și bani din asta. Ai spune că este scenariul unor pensionari care au terminat-o cu urbea, dar nu e așa. Deloc! O demonstrează povestea a doi tineri de 30 de ani de toată isprava, de care România cu siguranța va auzi în anii următori.
razvan2

Robert și Andreea au lăsat în urmă București-ul acum 4 ani. Ea lucra ca broker de asigurări, el în IT. Cum au luat hotărârea? După o excursie cu cortul la Urleasca, locul unde au fost ținuți câteva luni caii din Letea. Acolo, în mijlocul naturii au realizat că goana în care trăiau nu le va aduce fericirea. Și de acolo a început povestea lor. Și-au cumpărat pâmânt la 30 de kilometri lângă București, un pic mai sus de Afumați pe drumul spre Urziceni, în Boteni, Ialomița. Au ridicat două solarii de câte 1000 mp și au început să pună în ele roșii, ardei castraveți. Fiecare solar i-a costat 9000 euro, iar cei 3000mp de pământ tot cam pe acolo. Și-au suflecat mânecile și au trecut la muncă.

razvan5

Robert și Andreea spun însă că decizia lor a fost în mod special pentru a da un exemplu celor din generația lor că se poate. ” Suntem 2 tineri care au ales să nu mai susțină decadența socială și morală în care se scaldă această țară. Am calculat atent, iar trăirile noastre acumulate până la 30 de ani ne-au facut să evadăm spre o variantă care ajută societatea să-și revină, de la economic până la moral. Așa că, ne-am apucat de legumicultură. Aici am găsit un drum murdar, plin de chimicale și samsari.”

razvan10

Drept urmare, au folosit îngrășăminte bio, macerate de urzică și ardei iute, iar o dată la doi ani mraniță de oaie. Anual, per total dăunătorii le aduc pierderi de 30%.  Andreea s-a înscris la Faculatatea de Horticultură iar planurile s-au dezvoltat de la un an la altul. Acum, dupa 4 ani, cei doi tineri au mai construit 1200 mp de solar sufocați de cererea primită.

razvan3

Anul acesta au pus doar roșii, 8 soiuri. Andreea și Robert livrează la domiciliu întreaga recoltă și spun că solicitările s-au înmulțit spectaculos în ultimele luni. “În sfârșit, lumea începe să ne perceapă ca ceea ce suntem. Vindem, scoatem bani, construim mai departe. Visul nostru este de a clădi o comunitate la care să adere cât mai mulți. Vrem aici, școală, grădinița, dispensar. După cum merg lucrurile în următorii ani le vom realiza. Suntem impresionați de răspunsul oamenilor. Într-o zi am primit și 250 de comenzi. Deja nu mai facem față.”

razvan7

Robert și Andreea sunt un caz aparte. Crezul lor de salvare a românilor circulă pe internet iar manifestul lor aproape că a devenit viral. Așa cum spun și ei, “mulți ne calcă pragul sau iau legătura cu noi pe internet, dar puțini se hotărăsc să facă pasul, să ne urmeze. Puțini au curajul să ia taurul de coarne.  Să spună: ce avem mai bun în țara asta? Pâmântul! Să-l muncim fraților, că nu e rușine, e o cinste!!” Tinerii nostri sunt un exemplu dar în țară sunt multe familii care fac drumul înapoi la agricultură pentru a asigura o hrană sănătoasă copiilor, mai întâi, și mai apoi celor care doresc să cumpere legume sau fructe direct de la sursă. Rețeaua asta fină de miocroproducători se dezvoltă încet, fără prea mult zgomot. A devenit deja un fenomen la care autoritățile deocamdată nu achiesează pentru încurajarea lor. Prin proiectele europene se pot accesa în anumite condiții sume de până la 50.000 euro, dar majoritatea nu mizează pe acestea.

razvan1

Un calcul simplu ne arată că dacă pleci la drum cu temele făcute poți realiza multe prin muncă. De exemplu la 1000 mp, spun Robert și Andreea, se pun 2500 de fire de roșii. Pe fiecare fir, cresc 3 kg de roșii, ceeace înseamnă 7,5 t. La 5 lei/kg iese o sumă frumușică, 37.500 lei la solar. Putem calcula și o pierdere de 30% și ar ieși peste 26.000 lei. Investitiția pe solar se ridică la 1500 euro/an în această sumă intrând cheltuieli cu  folia o dată la 3 ani, semințele, energia electrică. Sistemul de irigații este iarăși o investitiție de luat în seamă. 1200 de lei costă acesta și se schimbă o dată la 3 ani.

“Oameni buni, vreau să înțelegeți că nu avem ca target să ne vindem roșiile. Noi suntem soldați. În lumea asta nebună, încercăm să vă arătăm o alternativă prin care scăpăm de sclavia asta modernă. Vreau să știți că cea mai bună zi în care trebuie să încercați să vă schimbați viețile este azi!”

razvan8

Article Tags:
Article Categories:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + fourteen =

Meniu