background img
Cultivă, manâncă, iubește.

25 DE MILIOANE DE EURO CIFRĂ DE AFACERI DIN CEREALE ŞI FERMĂ DE VACI

scris de Andreea Stroe pe 12 decembrie 2014

 

 

Am ajuns zilele trecute la unul dintre marii jucători de pe piața agro din sudul țării..un conațional.  Pentru că știți sau nu, dar în Giurgiu și Călărași cei mai puternici sunt libanezii. Revenind, George Tene este unul dintre cei trei acționari ai grupului despre care vom vorbi aici. E o afacere de familie. Se laudă cu o cultură de câmp de cereale de aproape 6000 ha, o fermă de vaci și una porci, dar și un abator. Terenul este luat în arendă de la localnicii din câteva comune din Călăraşi.

Vizita la ferma din Ulmeni a debutat în câmp. Acolo am aflat că dacă visezi să fii agricultor mare, nu te plângi că plouă sau ninge, că e ger sau caniculă. Vizitele pe câmp sunt un must al job-ului. Îți trebuie pasiune și viziunea de a anticipa problemele. Doar aşa ajungi la o producţie de 80.000 tone de cereale. Acestea pleacă din Oltenita, din port, pe barje, preluate apoi de multinaționale. Cerealele ajung te miri unde, în Orientul Mijlociu. Dar, nu m-aș mira să revină în România produse finite egiptene din materie primă românească!

Foto: Andreea Stroe

 CUM SE FACE O AFACERE LA UN NIVEL DE ZECI DE MILIOANE DE EURO?

Cu siguranță, cu multă trudă și îndrăzneală. De exemplu, frații Tene au început în 2007 când au participat la privatizarea unei firme locale ce avea 1800 ha. Acum au ajuns la 5800 de ha și au ambiția să atingă 10.000 ha.  Oricum, nu are cum să-i ajungă pe libienii din Călărași și Giurgiu care au zeci de mii de ha. Și în ce condiții! Cu teren de la stat, respectiv ADS, și cu sistem de irigații inclus în ofertă. Ce n-ar da și frații Țene să aibă așa ceva!  Cum o fi asta ca în țara ta străinii să aibă privilegii, iar pe unul de-al tău să-l vitregești cât poți! Asta nu o să o înțeleg niciodată, într-o țară care se vrea normală. 

Foto: Andreea Stroe

Dar, chiar și așa, George Tene a mers mai departe. Pe bani europeni, și nu puțini, a reușit să ia utilaje fără de care nu se poate descurca la cultura în câmp, a deschis ferma de vaci cu stație digitală de muls, s-a dotat cu silozuri pentru cereale și a finalizat ferma de porci, iar acum abatorul. Nu e puțin lucru.

Foto: Andreea Stroe

Mărturisesc că am fost impresionată. Și mândră! Că un conațional de-al meu, cum a putut el, a crescut și a devenit unul dintre marii contribuabili la bugetul local. Și ce nu este de neglijat, dă de muncă la mai bine de 70 de angajați. 

Foto: Andreea Stroe

„3 ZILE PENTRU NANA, ÎN CAZUL PREȘEDINTELUI!? DE FAPT, ATÂT TREBUIE SĂ DUREZE PENTRU TOȚI AGRICULTORII!„

Vorbind de cât de greu a reușit să ia finanțare de la bănci pentru investiții, George Tene își pune mâinile în cap. Dă de înțeles că albești până vezi banii. Cu amar își amintește cum a luat creditul agricol Ioana Băsescu pentru tatăl său. „Nu mă deranjează că l-a obținut în 3 zile. Nu-mi pasă! Dar, măcar dacă pentru președinte s-a putut, așa trebuie să fie în cazul tuturor agricultorilor care au nevoie să se dezvolte!„

„NU COCHETĂM CU POLITICUL, NU NE IMPLICĂM POLITIC„

Nu mă pot abține să nu-l întreb dacă la o astfel de cifră de afaceri, politicienii nu le-au trimis bezele, ba chiar nu au făcut presiuni asupra celor trei frați în vreun fel pentru finanțare sau pentru un carnet de partid! Îmi zâmbește cu înțeles, dl George Țene și-mi spune că presiuni au fost, sunt și vor fi.

Foto: Andreea Stroe

Pe de altă parte,  George Tene spune că  i-a pus la masă și pe unii și pe alții, din diplomație. E de părere că intrarea în politică ar fi o greșeală. E normal să fii curtat din toate părțile de factorii politici când ajungi la o cifră de afaceri atrăgătoare, așa cum este cazul firmei  agricole din Ulmeni.

Foto: Andreea Stroe

Pe final, o singură idee din planurile de viitor ale familiei Tene. O făbricuță de procesare a laptelui. Nu de alta, dar prețul pe litru este derizoriu iar în condițiile embargoului rus situația devine și mai dificilă. Ferma produce acum 5 tone de lapte pe zi! Fabricile de procesare sunt piatra de încercare în domeniul producției agro-alimentare. Agricultorii, fermierii ar trebui stimulați de stat cumva să procedeze astfel, dintr-un interes național! Fonduri europene sunt, și cele de cofinanțare trebuie accesate mai ușor…pe scurt, sistemul să devină mai flexibil, mai europenizat. Doar o dorință! O mare dorință!

 

Tag-uri Articol:
Categorii Articol:
AGRILife

Comenteaza prin Facebook

Comentarii

  • In 2001 abia avea bani de drum sa vina la scoala in Oltenita din Clatesti si in 2007 e milionar in euro??? Sa fim seriosi …dna reporter stie mai bine cine e in spatel3 lor….

    antonio 14 decembrie 2014 12:15 Răspunde
  • Serios nu stiti? Toata lumea stie pe aici,mie mia spus chiar un apropiat de al lui cine este ,,responsabil,,pentru ascensiunea asta brusca…eu nu am nimic cu el,am fost colegi de liceu,dar imi place adevarul,atata tot.

    antonio 14 decembrie 2014 17:34 Răspunde
    • Chiar si asa, chiar cu sustinere financiara din spate, omul face agricultura, nu fura. Cine munceste, cinste lui!

      Andreea Stroe 14 decembrie 2014 18:01 Răspunde
  • Si nu il cheama Gheorghe ci George,nu Țene ci Tene

    antonio 14 decembrie 2014 17:37 Răspunde

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 7 =

Meniu